Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Στις ελβετικές τράπεζες η Ελλάδα αναστενάζει…

Στην Ελλάδα της κρίσης το πιο εύκολο πράγμα αποδείχτηκε η επαναλαμβανόμενη φορολογία των μικρών εισοδημάτων. «Βγάζεις 600 ολόκληρα ευρώ τον μήνα», μοιάζουν να αναρωτιούνται και να... συμφωνούν όλοι οι ιδιοφυείς υπουργοί των Οικονομικών που ανέλαβαν να διαχειριστούν το νοικοκύρεμα της χώρας, «και δεν ντρέπεσαι να κρύβεις ένα τέτοιο εισόδημα από το κράτος; 

Γιατί δεν παίρνεις παράδειγμα από όλους αυτούς τους πατριώτες που καταθέτουν τα λεφτά τους στην Ελβετία;». Και, καθώς αποδεικνύεται, έχουν δίκιο, γιατί μόνο τότε θα είσαι ένας νομοταγής πολίτης, που δεν θα έχει το δικαίωμα να σε ελέγχει κανείς. Κανένας νόμος δεν είναι υπεράνω των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών!

Πάει ένας χρόνος συναντήσεων, διαβουλεύσεων, συνεννοήσεων και αμοιβαίων δεσμεύσεων μεταξύ ελληνικών και ελβετικών αρχών, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία προκειμένου να φορολογηθούν τα αδήλωτα κεφάλαια, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει σε πόσο ανέρχονται ακριβώς. Σύμφωνα, πάντως, με την ελβετική χρηματοοικονομική εταιρεία Helvea, οι Έλληνες έχουν μεταφέρει περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, εκ των οποίων το 99% δεν έχει δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, συναντήθηκε με τον Ελβετό ομόλογό του προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες. 

Όσοι ελπίζαμε ότι έπειτα από τόσες διαπραγματεύσεις μηνών θα βρισκόταν μια λύση τελεσίδικη, πέσαμε για πολλοστή φορά έξω στις εκτιμήσεις μας. Καθώς φαίνεται, παραμένουν πολλά ζητήματα ανοιχτά. Είναι σαν να μας λένε: «Έχουμε καιρό να βρούμε μια συμφέρουσα φόρμουλα, προς το παρόν ας πληρώσουν τους φόρους τους όσοι κερδίζουν το αστρονομικό ποσό των 600 ευρώ...» Έχουν αυτοί… έχουν, κατέχουν και αντέχουν…

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που πρόεκυψε είναι ότι τα ονόματα – προφανώς πολλά από αυτά θα είναι ιδιαίτερα καυτά – των καταθετών δεν αποκαλύπτονται με καμιά κυβέρνηση και σε καμιά κυβέρνηση. Για τα υπόλοιπα… βλέπουμε. Τέλος, το μόνο που μάθαμε από τη νέα αυτή συνάντηση είναι ότι ενδέχεται να εισπράξει η Βέρνη τους φόρους – υπολογίζονται στο ύψος των 5 με 6 δισ. – για λογαριασμό μας και να μας τους αποδώσει. Όχι όμως μέσα στο 2013… Όλο επιτυχίες είμαστε τελικά!

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου