Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

5 δισ. ευρώ η τρύπα στα μέτρα – Φέρνει νέους φόρους και μειώσεις μισθών


- Στο τραπέζι ξανά ο κεφαλικός φόρος για όσους νοικιάζουν ακίνητα
- Φορολαίλαπα για να κλείσει η τρύπα μέσα στο 2013
- Θα μειωθούν... μόνο οι μισθοί, όχι οι συντάξεις λένε στο οικονομικό επιτελείο
- Όλα τα σενάρια για τα κρυφά μέτρα

Μπορεί να έχει γίνει ... θρίλερ το ποσό των μέτρων που ζητάει η τρόικα, να ακούμε ποσά από 11,5 ως και 11,8 δισ. ευρώ, ωστόσο επί της ουσίας τα μέτρα είναι περίπου 2 δισ. περισσότερα, από 13,5 μέχρι 13,8 δισ.

Έτσι η “τρύπα”, η διαφορά με την τρόικα αυτή τη στιγμή για να κλείσει το πακέτο και η χώρα να πάρει τον πολυπόθητη δόση και να μην κηρύξει πτώχευση τους δύο επόμενους μήνες είναι ουσιαστικά στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι δέχεται η τρόικα από τα μέτρα;
Μόνο αυτά που αφορούν σε μειώσεις μισθών. Αν υποθέσουμε ότι με πολιτική απόφαση περάσουν άλλα δύο δισ. από τις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται η ελληνική πλευρά και πάλι το ποσό δεν ανεβαίνει τόσο ώστε να κλείσει το πακέτο.
Ούτως ή άλλως όμως έχει πέσει στο τραπέζι και ήδη συζητείται η ρήτρα. Τα κρυφά μέτρα δηλαδή, αυτά που θα πάρει η χώρα στην περίπτωση που δεν εξοικονομήσει από τον προϋπολογισμό τα χρήματα που υπόσχεται απ' τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα;
Το ένα το έχουμε μάθει ήδη. Μειώσεις μισθών στο δημόσιο οι οποίες όλα δείχνουν πως θα είναι οριζόντιες. Έχει διαρρεύσει μάλιστα απ' την πλευρά της τρόικας και το ποσοστό του 5%. Πότε; Ως τα τέλη του 2013 και ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού και με βάση τους νέους ελέγχους της τρόικας.

Θα πειραχτούν οι συντάξεις;
Προς το παρόν όλοι, από την ελληνική πλευρά, λένε όχι.
Ωστόσο μια νέα μείωση μισθών δεν είναι απλή υπόθεση. Την έχουν αποκλείσει όλοι στην κυβέρνηση και λόγω κοινωνικών αντιδράσεων καθώς θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειώσεων, εξετάζεται εναλλακτικό σενάριο.

Ποιο είναι αυτό;
Ήδη έχει πέσει και αυτό στο τραπέζι και δεν είναι άλλος από τον κεφαλικό φόρο σε όσους έχουν έσοδα από ακίνητα. Τα διαβόητα 150 ευρώ του κεφαλικού φόρου δηλαδή.
Αυτά σε συνδυασμό με την αλλαγή στο φορολογικό με την κατάργηση αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες, την κατάργηση φοροαπαλλαγών για όλους και τις νέες κλίμακες μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά αυξημένα έσοδα.

Ουσιαστικά όλα δείχνουν ότι προς το παρόν πάμε σε “κλείσιμο” των μέτρων εδώ με πολιτική απόφαση και όπως τον Μάρτιο η χώρα θα υπογράψει με την τρόικα και έναν όρο για τα επιπλέον περίπου 5 δισ. για μέτρα με τον όρο “απροσδιόριστα”, ως τον επόμενο έλεγχο της τρόικας που όπως όλα δείχνουν θα ρίξει και πάλι στο τραπέζι όλα τα παραπάνω.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου