Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι επηρεάζει την υγεία μας

Μέχρι και το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζει η σελήνη υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Με βάση τις νέες έρευνες, αλλά και την επανεξέταση πενήντα παλαιότερων, η σελήνη προκαλεί διάφορα συμπτώματα, από κρίσεις αρθρίτιδας μέχρι προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να "κρύβεται" πίσω από τις ορμόνες του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πλέον ευθαρσώς πως οι γιατροί και η αστυνομία πρέπει να προετοιμαστούν για τον αυξημένο φόρτο εργασίας που τους επιφυλάσσουν διαφορετικά στάδια του σεληνιακού κύκλου. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Λιντς, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι επισκέψεις στον γιατρό αυξάνονται κατά 3,6% την ημέρα της πανσελήνου. Με βάση το σλοβακικό Πανεπιστήμιο Προληπτικής και Κλινικής Ιατρικής στην Μπρατισλάβα, οι κρίσεις αρθρίτιδας και άσθματος κορυφώνονται κατά την πανσέληνο και τη νέα σελήνη. Τα στατιστικά στοιχεία από 140.000 γεννήσεις στη Νέα Υόρκη αποκάλυψαν μικρές, αλλά συστηματικές διακυμάνσεις στη διάρκεια μιας περιόδου 29,53 ημερών, όσο δηλαδή διαρκεί ένας σεληνιακός κύκλος, με το δείκτη γεννητικότητας στο μέγιστο κατά το τελευταίο τέταρτο, κάτι που υποδηλώνει "ότι η περίοδος μειωμένου φωτός αμέσως μετά την πανσέληνο ενδέχεται να επισπεύδει την ωορρηξία".
Δολοφονική σελήνη
Μια έρευνα στη Φλόριντα έδειξε πως οι δολοφονίες και οι βίαιες επιθέσεις πολλαπλασιάζονται τις ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο ενώ μια άλλη έρευνα σε τρεις αστυνομικές ζώνες αποκάλυψε πως η συχνότητα των εγκλημάτων είναι, κατά την πανσέληνο, υψηλότερη από ό,τι τις άλλες ημέρες. Επίσης μια τετραετής έρευνα γύρω από τα τροχαία ατυχήματα κατέδειξε πως τα περισσότερα συμβαίνουν δύο ημέρες πριν από την πανσέληνο και τα λιγότερα την ίδια την ημέρα της πανσελήνου. Τα ατυχήματα είναι σε γενικές γραμμές συχνότερα κατά την περίοδο της γέμισης παρά της χάσης. Επιπλέον, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 800 ασθενείς με επίσχεση ούρων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών έδειξε πως η κατακράτηση είναι μεγαλύτερη στη διάρκεια της νέας σελήνης σε σχέση με τις υπόλοιπες φάσεις.
Ο σεληνιακός κύκλος, όμως, δείχνει να επηρεάζει ακόμα και τη διατροφή μας αφού σύμφωνα με έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, όταν πλησιάζει πανσέληνος, το μέγεθος των γευμάτων μας αυξάνεται κατά 8%. Αντιθέτως, η πρόσληψη αλκοόλ μειώνεται κατά 26%.
Ορμονικές επιδράσεις
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες φλέρταραν με τη θεωρία πως η Σελήνη πυροδοτεί αλλαγές μέσω της βαρυτικής της έλξης. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν κάποιου είδους επενέργεια στις ορμόνες του ανθρώπου. "Ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει την ανθρώπινη αναπαραγωγή, ιδιαίτερα τη γονιμότητα, την εμμηνόρροια και το δείκτη γεννητικότητας, καθώς και γεγονότα που συνδέονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά όπως είναι τα τροχαία, τα εγκλήματα και οι αυτοκτονίες", λέει ο δρ Μίκαελ Ζιμέκι από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. "Σε αυτό το στάδιο των ερευνών, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η Σελήνη την ανοσοποιητική αντίδραση.
Οι βασικοί υποψήφιοι για την άσκηση ρυθμιστικής λειτουργίας στην ανοσοποιητική αντίδραση είναι η μελατονίνη και τα ενδογενή στεροειδή (απαντούν φυσικά στον άνθρωπο), τα επίπεδα των οποίων επηρεάζονται από τον κύκλο της Σελήνης", πρόσθεσε. Βέβαια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να λύσουν όλα τα μυστήρια της Σελήνης.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου