Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη

Οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα νέο υποατομικό σωματίδιο που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος.
Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του "Καθιερωμένου Μοντέλου".

"Διαβήκαμε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόγερ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι συμβατά με εκείνα του μποζονίου του Χιγκς... ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία, και οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του νέου σωματιδίου...Θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα μυστήρια του Σύμπαντός μας", εξηγεί ο γενικός διευθυντής του CERN.
Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του Ρολφ Χόγερ, ο Τζο Ινκαντέλα εκπρόσωπος του προγράμματος του CERN ανακοίνωνε πολύ συγκινημένος κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώνεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό στη Γενεύη την πρόοδο των τελευταίων μηνών. "Εντοπίσαμε ένα νέο μποζόνιο, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερα στοιχεία" για να επαληθεύσουμε εάν πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς, εξήγησε ενώπιον ακροατηρίου επιστημόνων.
Το 1964, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς είχε προεξοφλήσει την ύπαρξη του μποζονίου που φέρει το όνομά του, διατυπώνοντας μαζί με τους συναδέλφους του Ρόμπερτ Μπράουτ και Φρανσουά Ενγκλερτ, τη θεωρία του πεδίου Χιγκς, ενός πεδίου που διαπερνά το Σύμπαν δίνοντας μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια.
"Σαμπάνια!"...με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε ο  Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, τη χαρά του μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου "συμβατού" με το μποζόνιο.
"Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα...Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει", αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οποία εστάλη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διδάσκει.
Ο ίδιος ωστόσο ήταν παρών στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώθηκε από το CERN στη Γενεύη για την παρουσίαση των ιστορικών αποτελεσμάτων του Μεγάλου Πειράματος.

Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος

Η είδηση της συγκεκριμένης ανακάλυψης έκανε με ταχύτητα φωτός το γύρο του κόσμου. Χαρακτηριστικοί είναι μερικοί από τους τίτλους των σχετικών ρεπορτάζ στο διαδίκτυο. Όπως του βρετανικού Telegraph στον οποίο μιλούν με βεβαιότητα για την ύπαρξη του σωματιδίου: «Οι επιστήμονες είναι σίγουροι κατά 99,999% για την ύπαρξη του Καθιερωμένου Μοντέλου». Το BBC γράφει: «Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του νέου σωματιδίου», ενώ το CNN προχωρά ακόμη περισσότερο αναλύοντας γιατί: «Το Καθιερωμένο Μοντέλο είναι το κλειδί για τη δημιουργία του σύμπαντος».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου