Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οι «Δεν πληρώνω» έγιναν «δεν έχω να πληρώσω»

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ… ΛΕΦΤΑ
Περίπου 200.000 συμπολίτες μας, ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γιατί δεν είχαν να πληρώσουν και η ΔΕΗ τους το έκοψε λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Αυτοί, ζουν κάτω από το φως των κεριών και μαγειρεύουν με γκάζι και θα πληρώσουν τα νέα χαράτσια; Μάλλον όχι.
Μπορεί η κυβέρνηση στο κίνημα «Δεν πληρώνω» να εκτόξευσε απειλές και να έκανε λόγο για βαριές ποινές στους «ατίθασους». Όμως, τι μέτρα θα πάρει για το κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω»; ......
Σε περίοδο που η ύφεση έχει εκτοξευθεί στο 7%, το ποσοστό της ανεργίας έχει εκτιναχθεί στο 16,7% ενώ παράλληλα οι αποδοχές των δημοσίων, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των συνταξιούχων είναι της πείνας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιβάλλει νέους φόρους και να καταρρακώνει όλες τις κοινωνικές τάξεις. Άνθρωποι που κάποτε ζούσαν αξιοπρεπέστατα με το βασικό τους μισθό πλέον κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα καταφέρουν ενώ οι άλλοτε ευκατάστατοι επιχειρηματίες πωλούν τα καταστήματά τους για να πληρώσουν τα χαράτσια. Και έτσι, κανείς τους δεν τα πληρώνει, όχι απαραίτητα επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή δεν μπορεί…
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η επαιτεία είναι ένα θλιβερό φαινόμενο που κοντεύει να εξελιχθεί σε μάστιγα και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Οι γειτονιές, οι πλατείες και τα πεζοδρόμια βρίθουν από επαίτες που ζητούν έστω και μια φέτα ψωμί. Νεόπτωχοι στέκονται έξω από τα σούπερ μάρκετ και παρακαλούν για λίγα χρήματα ή ψάχνουν τα σκουπίδια για μισοτελειωμένα φαγώσιμα. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ελλάδα εν έτει 2011 θυμίζει άλλες εποχές.
Ούτε ρεύμα
Περίπου 200.000 συμπολίτες μας, ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γιατί δεν είχαν να πληρώσουν και η ΔΕΗ τους το έκοψε λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Αυτοί, ζουν κάτω από το φως των κεριών και μαγειρεύουν με γκάζι και θα πληρώσουν τα νέα χαράτσια; Μάλλον όχι. Η άθλια κατάσταση στην οποία επιβιώνουν χιλιάδες οικογένειες αντικατοπτρίζεται από τα αποστομωτικά στοιχεία της ΔΕΗ: Περίπου 60.344 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ για το πρώτο οκτάμηνο του 2011. Ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών «εκτροχιάστηκε» λόγω της οικονομικής ύφεσης και ο αριθμός των καταναλωτών που δεν είχαν λεφτά για να πληρώσουν το αντίτιμο για το κοινωνικό αγαθό έφτασε τους 909.782. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας οι εντολές που εκτελέστηκαν για διακοπή ρεύματος από τις 909.782 ήταν 174.926 και το ρεύμα επανασυνδέθηκε σε 114.582.
Την ίδια ώρα οι πολίτες κόβουν και την σύνδεση της σταθερής τηλεφωνίας τους γιατί αδυνατούν πλέον να πληρώνουν κι άλλους λογαριασμούς. Αυτό φαίνεται τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τις υπόλοιπες εταιρείες τηλεφωνίας προχωρούν καθημερινά στο κόψιμο χιλιάδων γραμμών λόγω μη καταβολής των τελών από τους συνδρομητές τους. Σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας στο πρώτο οκτάμηνο του 2011 έχουν κοπεί πάνω από 90.000 γραμμές και όπως τονίζουν στελέχη του ΟΤΕ, ένα μικρό ποσοστό των πελατών που έφυγε απευθύνθηκε σε άλλη εταιρία για χαμηλότερες τιμές. Την ίδια κατάσταση περιγράφουν γλαφυρά και τα στελέχη εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Όχι μόνο εκκρεμούν χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί καθώς οι πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά οι περισσότεροι πελάτες έχουν διακόψει την σύνδεσή τους.
Χωρίς θέρμανση αναμένεται να περάσουν τον φετινό χειμώνα πολλές οικογένειες. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει φτάσει στα ύψη όπως επίσης και τα κοινόχρηστα.
Πολλά διαμερίσματα έχουν ήδη ενημερώσει τους διαχειριστές των πολυκατοικιών ότι θέλουν να διακόψουν την παροχή θέρμανσης από τα καλοριφέρ και στρέφονται σε άλλους τρόπους θέρμανσης.
Και στις τράπεζες
Νέο «κύμα» κακοπληρωτών φοβούνται οι τραπεζίτες. Η επιβολή αλλεπάλληλων φόρων, σε συνδυασμό με τις «αιματηρές» περικοπές και το ελάχιστο ρευστό που κινείται στην αγορά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που είναι δυνατό να «ισοπεδώσει» τις τράπεζες.
Έχουν «αδειάσει» τα γκισέ καθώς οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν ακόμη και το στεγαστικό δάνειο που έλαβαν πριν μερικά χρόνια για την πρώτη τους κατοικία. Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους και οι πετσοκομμένοι μισθοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους δανειολήπτες, οι οποίοι από την μια μέρα στην άλλη ενδέχεται να μείνουν στο δρόμο. Η αφαίμαξη από τα γκισέ λόγω φόβου πτώχευσης και μια ενδεχόμενη ολιγοήμερη στάση πληρωμών από το Δημόσιο σύμφωνα με τραπεζίτες, θα αποδειχθεί μοιραίο για τις τράπεζες.
Αρνητικές συνέπειες από τους κακοπληρωτές έχουν και οι μικροεπιχειρήσεις. Τα συνοικιακά μπακάλικα που δουλεύουν με τα παραδοσιακά τεφτέρια είναι προ των πυλών να φαλιρίσουν λόγω των υπέρογκων απλήρωτων λογαριασμών. Οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων σε διάφορες γειτονιές της Ελλάδας, εξακολουθούν να δανείζουν με τον μήνα τους τακτικούς πελάτες, ωστόσο έχουν αρχίσει πλέον να το σκέφτονται, καθώς πολλά από τα χρέη μένουν ανεξόφλητα για μήνες ή και για πάντα, αφήνοντας μεγάλα φέσια σε κρεοπωλεία, κάβες, μπακάλικα, ακόμα και φαρμακεία.
«ΔΕΗ: Όποιος δεν πληρώνει, θα του κόβουμε το ρεύμα»
Σχέδιο αντεπίθεσης ετοιμάζει η ΔΕΗ στους ακτιβιστές που επανασυνδέουν το ηλεκτρικό ρεύμα λίγες ώρες αφότου η εταιρία το έχει κόψει. Ειδικά κλιμάκια της ΔΕΗ είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε παρεμβολή παρουσιαστεί. Ο διευθυντής της ΔΕΗ στον νομό Ημαθίας Παύλος Τσακαλίδης μίλησε στην “PRESS Time” για το περιστατικό που σημειώθηκε στην Βέροια και πως θα κινηθεί η ΔΕΗ στα επόμενα περιστατικά. «Μόνο μια παρόμοια περίπτωση έχει καταγραφεί στην περιοχή», λέει ο κ. Τσακαλίδης και τονίζει στην συνέχεια: «Η υπόθεση συνεχίζει να ερευνάται. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση το συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε και πάλι το ρεύμα», αναφέρει ο κ. Τσακαλίδης και πρόσθεσε παρακάτω: «Αυτό θα συμβαίνει κάθε φορά που θα διαπιστώνεται ότι έχει γίνει παράνομη επανασύνδεση».
Ακτιβιστές επανασυνδέουν το ρεύμα σε άπορους!
Σε «πόλεμο» ενάντια στην κυβέρνηση και την ΔΕΗ καλούν οι «Ρομπέν» του ρεύματος. Το ντεμπούτο τους έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν και επανασύνδεσαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε κατάκοιτο ηλικιωμένο, σε μια χωρισμένη μητέρα, σε έναν άνεργο και σε άλλες οικογένειες που αδυνατούσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ. «Πολίτες της Βέροιας. Κοινωνική Αλληλεγγύη. Συνδέουμε το ρεύμα». Αυτή είναι η «υπογραφή» των ακτιβιστών, την οποία αφήνουν ύστερα από κάθε δράση τους πάνω στον μετρητή ώστε να κάνουν γνωστή την ταυτότητά τους. Εκτελούν την επιχείρησή τους το βράδυ, δεν μιλούν με ονοματεπώνυμο ακόμη και στις οικογένειες που επανασυνδέουν το ρεύμα καθώς γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους είναι παράνομες. Αρχικά δημιούργησαν ένα δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών, το οποίο λειτουργεί μέσω τηλεφώνου και μόλις αντιληφθούν ότι η ΔΕΗ προέβη σε μια ανάλογη πράξη, δηλαδή να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μια άπορη οικογένεια, οργανώνουν την επιχείρηση και παρεμβαίνουν στον μετρητή.
SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΙ
Στο σφυρί βγαίνουν περισσότερα από 150.000 σπίτια!
Το μόνο κυριολεκτικά που έχει απομείνει στους Έλληνες πολίτες είναι το σπίτι τους. Τώρα κινδυνεύουν να το χάσουν και αυτό. Περισσότερα από 150.000 ακίνητα κινδυνεύουν να κατασχεθούν αφού η σχετική ρύθμιση για «πάγωμα» των πλειστηριασμών λήγει στο τέλος του έτους. Τα περισσότερα από αυτά είναι πρώτες κατοικίες. «Τα ακίνητα που κινδυνεύουν είναι περισσότερα από 150.000 μην σας πω ότι κοντεύουν και τις 500.000», επισημαίνει στην PRESS Time”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών Θεόδωρος Θανόπουλος. Η μόνη λύση σύμφωνα με τον ίδιο για την αποφυγή του πλειστηριασμού είναι έγκαιρα οι πολίτες να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα. Η κατάσταση είναι τραγική και οι διαταγές πληρωμών αυξάνονται δραματικά καθημερινά. Παράλληλα, προγράμματα πλειστηριασμών έχουν ήδη ξεκινήσει, θέλοντας να είναι έτοιμες οι τράπεζες με τον ερχομό του νέου έτους για να προχωρήσουν άμεσα στους πλειστηριασμούς.
SOS εκπέμπουν οι δανειολήπτες
Μπορεί μέχρι το τέλος του 2011 με απόφαση να είναι «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις των ακινήτων ωστόσο, από την 1 Ιανουαρίου 2012, οι τραπεζίτες φαίνεται ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε κατασχέσεις. Ο κ. Θανόπουλος λόγω της κατάστασης κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον: «θα έχουμε πολλές αυτοκτονίες και θα πέσει πολύ ξύλο». Σύμφωνα με τον ίδιο τα ακίνητα που κινδυνεύουν είναι περισσότερα από 150.000 και δεν αποκλείεται πλέον να κοντεύουν και τις 500.000 ακόμα. «Λένε ψέματα ότι είναι μόνο 40 και 50 χιλιάδες ακίνητα. Όλα τα δάνεια είναι με εγγύηση ακινήτου, τι λέμε τώρα», αναφέρει ιδιαίτερα φορτισμένος στην PRESS Time”, ο κ. Θανόπουλος. Οι διαταγές πληρωμών αυξάνονται καθημερινά ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει ήδη τα προγράμματα πληρωμών. Αν δεν αλλάξει κάτι όπως έχουν τα πράγματα αυτές οι κατασχέσεις το 2012 θα πραγματοποιηθούν.
«Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Ο κόσμος ήδη έχει απογοητευτεί, κλαίει, οδύρεται και χτυπιέται. Είναι τραγική η κατάσταση», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Δανειοληπτών, Θεόδωρος Θανόπουλος. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε», συνεχίζει ο ίδιος «κατά πόσον έχουν αυξηθεί οι διαταγές πληρωμών. Καθημερινά καταφθάνουν στο γραφείο μου σωρηδόν. Κοιτάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων οι τράπεζες. Γιατί δεν θέλουμε κανένα σπίτι στα χέρια των τραπεζιτών».
Οι προσπάθειες του κ. Θανόπουλου για παράταση της ρύθμισης του «παγώματος» των πλειστηριασμών δεν έχουν σταματήσει. «Πιέζει» καθημερινά, όπως λέει ο ίδιος, για να δοθεί τουλάχιστον 6μηνη παράταση στην σχετική ρύθμιση.
Η μοναδική ελπίδα
Εκεί που φτάσαμε σήμερα πλέον δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και περιθώρια για να γλυτώσουν οι πολίτες το σπίτι τους και να μην τους… πετάξουν στο δρόμο.
Η λύση είναι μία πια, σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο, και αυτή πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα και έγκαιρα για να αποφέρει καρπούς. «Τρέξτε», φωνάζει ο κ. Θανόπουλος μέσω της PRESS Time”, στους δανειολήπτες να προλάβουν τον πλειστηριασμό. «Η μόνη λύση είναι έγκαιρα να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα να προσβάλλουν το πρόγραμμα για να ακυρωθεί, μέχρι την εκδίκαση της αποφάσεως», λέει ο κ. Θανόπουλος και εξηγεί ότι αυτό γίνεται «μέσω δικηγόρου κάνοντας ανακοπή για την πρώτη κατοικία». Εκτός αυτού επισημαίνει ότι δυστυχώς πάλι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν κάποιο ποσό για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Όμως είναι η μόνη λύση προς αποφυγήν της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού. Εν τέλει ο κ. Θανόπουλος αναφέρει ότι «οι τράπεζες τώρα παίζουν το τελευταίο τους χαρτί». Αυτό γιατί δεν συμφέρει τις τράπεζες να ρυθμιστούν τα δάνεια με τον «νόμο Κατσέλη», διότι έτσι χάνουν χρήματα και τόκους.
Τραγικές αυξήσεις
Μόνο στο πρώτο 7μηνο του 2011 εκδόθηκαν περισσότερες από 16.000 διαταγές πληρωμής, όταν πέρυσι για όλο το έτος εκδόθηκαν σχεδόν 23.000. Ωστόσο, αυτή η αύξηση σύμφωνα με διάφορες ενώσεις και συλλόγους δανειοληπτών και καταναλωτών δεν… είναι τίποτα αφού η κορύφωση αυτών αναμένεται να γίνει τέλη του έτους και αρχές του επόμενου.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
«Μην πληρώνετε» προτρέπουν τους πολίτες
Δεν είναι μόνο κινήματα όπως το «Δεν πληρώνω», ή απλοί πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν βάζοντας αναγκαστικά φέσια, αλλά πλέον, βλέπουμε να στέκονται στο πλευρό αυτών Δημόσιοι και μη σύλλογοι και φορείς, πολιτικοί μέχρι και Ιεράρχες. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει τον κόμπο στο χτένι με αποτέλεσμα θέλουν δεν θέλουν οι πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν αφού, οι τσέπες τους είναι κυριολεκτικά άδειες. Αυτό φαίνεται πως αρχίζουν και καταλαβαίνουν και αρκετοί πολιτικοί, Ιεράρχες και πολιτικοί, οι οποίοι με δηλώσεις τους ή ανακοινώσεις τους προτρέπουν τον λαό να μην πληρώνει διάφορα μέτρα και κυρίως το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.
«Ουκ αν λάβοις»
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» τονίζει σε εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος για τα ακίνητα και λέει ότι δεν χρειάζεται να φτάσουν σε απόγνωση όσοι δεν έχουν να πληρώσουν. «Να ξέρουν ότι θα βρεθούμε όλοι ενωμένοι στο πλευρό τους. Ας καταλάβουν ότι δεν έχουμε. Δεν μπορούμε. Φτάσαμε στα όριά μας, αλλά αρνούμαστε να μας τελειώσουν. Αν αδρανήσουμε δεν θα το καταλάβουν», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Νικόλαος. «Είναι αυτονόητο ότι δεν αντέχουμε άλλο. Δεν είναι υπερβολή αυτό. Πρέπει όμως να το πούμε. Να το φωνάξουμε στα αυτιά των αρμοδίων: Ως εδώ! Δεν μπορούμε άλλο. Βρέστε άλλες λύσεις. Ίσως πιο δύσκολες, αλλά πιο αποδοτικές, πιο έξυπνες και σίγουρα πιο ανθρώπινες. Αν δεν μπορείτε, ομολογήστε την αδυναμία σας. Δεν είναι ντροπή να μην μπορεί κανείς. Είναι όμως απαράδεκτο να επιμένει στην ευθύνη της γενικευμένης καταστροφής μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος Μητροπολίτης ήταν εκείνος, ο οποίος όταν ξέσπασε στην χώρα μας η οικονομική κρίση δήλωσε δημόσια πως δεν θέλει να πληρώνεται στο εξής από το κράτος.
ΔΣΑ και Τσίπρας κατά του ειδικού τέλους
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μπορεί να μην λέει «μην πληρώνετε το χαράτσι» ωστόσο, θα είναι στο πλευρό των πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν με άλλο τρόπο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Συλλόγου θα μοιραστούν έντυπα αιτήσεων για όσους θέλουν να κινηθούν δικαστικά και να προσφύγουν κατά της ΔΕΗ στα διοικητικά δικαστήρια. Με αυτό τον τρόπο θα ζητούν να μην κόβεται το ρεύμα όταν δεν πληρώνεται το χαράτσι αλλά και να επιστραφεί το ποσόν εάν η εισφορά κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη δήλωση ρητής επιφύλαξης η οποία διακινείται και διαδίδεται στο διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει ωστόσο, μόνο συμπληρωματικά της ατομικής προσφυγής. Παράλληλα νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος για τη μη πληρωμή του νέου φόρου.
Λόγω του ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική, καλεί τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Την πράξη αυτή την χαρακτηρίζει πολιτική, αλληλεγγύης αλλά και συμβολική. Παράλληλα καθ’ αυτό τον τρόπο «πλαγιάζει» προς το μέρος των πολιτών και ταυτόχρονα τους προτρέπει να μην πληρώσουν το… χαράτσι.
«Συμβολικά θα τεθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν, ακόμα κι αν εμείς έχουμε να πληρώσουμε», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
«Θα στηρίξουμε όσους κινηθούν δικαστικά»
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μπορεί να μην λέει «μην πληρώνετε το χαράτσι» ωστόσο, θα είναι στο πλευρό των πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν με άλλο τρόπο, όπως εξηγεί, μιλώντας στην “PRESS Time”, ο πρόεδρός του, Γ. Αδαμόπουλος. Ψάχνοντας νομικά ερείσματα για να ακυρωθεί το χαράτσι. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Συλλόγου θα μοιραστούν έντυπα αιτήσεων για όσους θέλουν να κινηθούν δικαστικά και να προσφύγουν κατά της ΔΕΗ στα διοικητικά δικαστήρια. Με αυτό τον τρόπο θα ζητούν να μην κόβεται το ρεύμα όταν δεν πληρώνεται το χαράτσι αλλά και να επιστραφεί το ποσόν εάν η εισφορά κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη δήλωση ρητής επιφύλαξης η οποία διακινείται και διαδίδεται στο διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει ωστόσο, μόνο συμπληρωματικά της ατομικής προσφυγής. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητά από την Ολομέλεια του ΣτΕ δίκη… εξπρές κατά του τέλους επιτηδεύματος. Στην προσφυγή του ο ΔΣΑ χαρακτηρίζει το μέτρο της κυβέρνησης αντισυνταγματικό, παράνομο αλλά και αντίθετο με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ ζήτησε η εκδίκαση να γίνει με διαδικασία πρωτότυπης δίκης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος μιλώντας στην “PRESS Time” αναλύει τις διαδικασίες που πρέπει να πραγματοποιήσει κάθε πολίτης ο οποίος δεν θέλει και δεν μπορεί να πληρώσει τα «χαράτσια» που επιβάλλει η κυβέρνηση. Από τα οποία πολλά θεωρούνται παράνομα. «Πρέπει ο κάθε πολίτης να προσβάλλει το εκκαθαριστικό του με προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο», λέει ο κ. Αδαμόπουλος και συνεχίζει: «Ακόμη και αν εμείς προσφύγουμε στο ΣτΕ και κερδίσουμε και αποφασιστεί να μην πληρώνουμε το ειδικό τέλος, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ οι διατάξεις του νόμου δεν προσβάλλονται αλλά μόνο οι αποφάσεις μπορεί να θεωρηθούν αντισυνταγματικές. «Αν η υπουργική απόφαση λέει πως θα εισπράττει η ΔΕΗ τότε μπορούμε να το προσβάλουμε», υπογραμμίζει ο Γ. Αδαμόπουλος και συμπληρώνει: «Γιατί η ΔΕΗ είναι πιθανό να διαπράττει και ποινική ευθύνη αν κόψει σε κάποιον πολίτη το ρεύμα».
Το επόμενο βήμα των δικηγόρων, είναι να βρουν ένα «παραθυράκι» για να «ακυρώσουν» το χαράτσι των ακινήτων, εξηγεί ο κ. Αδαμόπουλος. «Εμείς», συνεχίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, «προσβάλαμε την υπουργική απόφαση που είναι εκτελεστή». Ακόμη ξεκαθαρίζει ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορεί να δικαστεί ο νόμος, αλλά μόνο η υπουργική απόφαση που ορίζει πως θα γίνει η είσπραξη.
Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο το τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες είναι παράνομο και αντισυνταγματικό ενώ αποτελεί φόρο και όχι τέλος, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Η στάση αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, όταν ξέρουν ότι θα τους έχουν στο πλευρό τους σε αυτή την… μάχη. Βέβαια, πλέον και άλλοι φορείς, δημόσιοι και μη, πολιτικοί ακόμη και ιεράρχες προτρέπουν και στέκονται στο πλευρό του λαού λέγοντας «μην πληρώνετε». Παράλληλα, σχέδιο κατά του ειδικού τέλους ακινήτων εκπονεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο ΔΣΘ κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και την νομιμότητας και οργανώνει μαζικές προσφυγές καταναλωτών στην δικαιοσύνη για την νέα την νέα φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλει η κυβέρνηση στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
 http://www.press-time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου