Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τεστ αντοχής τα μέτρα του Ιουνίου

Ποια μέτρα καλείται να εφαρμόσει το νέο κυβερνητικό σχήμα

Την αμέσως επόμενη της εκλογής της, η νέα κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει σειρά σκληρών μέτρων που απορρέουν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως εκτιμούν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές στην εφημερίδα Real News, τα μέτρα του Ιουνίου θα αποδειχτούν τεστ αντοχής «με το καλημέρα» για τη νέα κυβέρνηση.

1. Μισθοί και απολύσεις

Από την 1η Ιουλίου 2012 η χώρα μας οφείλει να εφαρμόσει μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 205 εκατ. ευρώ. Η τρόικα έχει ζητήσει την απόλυση 50.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012 και συνολικά 150.000 μέχρι τα τέλη του 2015.

2. Μαχαίρι στα επιδόματα
Φαρμακευτική δαπάνη και εξορθολογισμός της λειτουργίας των νοσοκομείων καθώς και οι προνοιακές παροχές είναι επίσης μέσα στις υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης. Αυτό αναμένεται να φέρει κατάργηση 90 κοινωνικών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, αναπηρίας, πολυτέκνων, εργατικών ατυχημάτων κ.ά). Η μείωση των παραπάνω δαπανών θα αγγίξει ακόμη και το 50%.

3. Αποκρατικοποιήσεις
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δηλαδή μόλις τον πρώτο μήνα της θητείας της νέας κυβέρνησης, πρέπει να έχουν μεταβιβαστεί οι εταιρείες ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ,ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.

4. Φορολογική μεταρρύθμιση

Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και εξάλειψη των απαλλαγών και προνοιακών καθεστώτων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις του οικονομικού επιτελείου. Μαχαίρι θα μπει σε περίπου 900 φοροαπαλλαγές. Αλλαγή θα επέλθει και στα κλιμάκια φορολόγησης, με μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 40% από 45% και δραστική μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

5. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σε μηνιαία βάση θα δημοσιοποιούνται πλέον τα δεδομένα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Αυτή τη στιγμή οι οφειλές του δημοσίου προς τρίτους ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ. Ως τα τέλη του Ιουνίου, προβλέπεται να έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.

6. Αλλαγές στην Επιθεώρηση Εργασίας και κάρτα εργασίας

Διενεργείται ήδη ανεξάρτητη αξιολόγηση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενώ αναμένονται νέοι στόχοι για τη λειτουργία του Σώματος. Για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κάρτα εργασίας υποχρεωτική είναι στο εξής η ταυτόχρονη πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων επί της μισθοδοσίας φόρων και κοινωνικών εισφορών.

7. Υγεία
Το υπουργείο Υγείας οφείλει να θέσει σε εφαρμογή πλήρως την αποτελεσματική ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν το μέτρο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου