Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Στον ανακριτή απολογείται ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Διαβάστε τι αναφέρει το ένταλμα. Εκκρεμούν εντάλματα σε βάρος και άλλων προσώπων για την κατηγορία ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Δείτε βίντεο από τη σύλληψή του

Στις έντεκα το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης εξήλθε από την οικία του, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, για την εκτέλεση του εις βάρος του εντάλματος σύλληψης.
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε νωρίτερα από την Εισαγγελία Αθηνών, σε συνεννόηση με τον ειδικό ανακριτή κ. Μάλλη και αφορά σε "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", που αποτελεί διαρκές αδίκημα και κακούργημα.

Εντάλματα έχουν εκδοθεί για ακόμα τέσσερις, που είχαν λειτουργήσει ως παρένθετα πρόσωπα, για να μπορεί ο πρώην υπουργός να αποκρύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία (ακίνητα, off shore και κίνηση λογαριασμών), για την ίδια κατηγορία.

"Στον ανακριτή πάμε. Θα τα πούμε εκεί πέρα", δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ.
Αναμένεται να πάρει προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των υπόλοιπων προσώπων, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα.
Σχολιάζοντας την είδηση της σύλληψής του, στελέχη της Ιπποκράτους δήλωσαν, πως "η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσκεπτη τη δουλειά της", ενώ σημείωσαν πως, "θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα".


Το περιεχόμενο του εντάλματος
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο περιεχόμενο του εντάλματος, στον κ. Τσοχατζόπουλο αποδίδεται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών, Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου, που ξεκίνησε το 2010.
Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν δημοσιεύματα, για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου και αφορούσαν τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και φορολογικές παραβάσεις.
Τον Οκτώβριο του 2011, ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των Εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου.
Με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή, ο οποίος σε συνεννόηση με την Εισαγγελία εξέδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη το ένταλμα σύλληψης.


Η ανακριβής δήλωση "πόθεν έσχες"
Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες, ο εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, Γ. Μπρης, ζήτησε την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Τριμελές Εφετείο, για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης "πόθεν έσχες".
Η επίμαχη δήλωση αφορά το οικονομικό έτος 2009.
Κατά την απολογία του, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε, ότι το σπίτι του δηλώθηκε στο "πόθεν έσχες" του 2011, καθώς και ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία, που δεν προκαλούν αμφιβολίες για την οικονομική του κατάσταση.
Η σε βάρος του πρώην υπουργού δικογραφία σχηματίστηκε μετά τη διαβίβαση των αποτελεσμάτων του επανελέγχου, που διενήργησε η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου.
Ο κ. Μπρης ζήτησε την οριστική παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του για τα έτη 1998 έως 2005.
Ακόμη, ζήτησε τη διατήρηση των περιοριστικών όρων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος του και αφορούν στην καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση του ακινήτου του στην Ακρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου