Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ρεπορτάζ: Για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Αναρτήθηκε από Πολύδροσοσ Παρνασσού
Μετά από επιτόπια επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού και την συζήτηση που κάναμε με τους υπεύθυνους του Χιονοδρομικού, αλλά και αρκετούς χιονοδρόμους και λάτρεις του βουνού καταλήξαμε να  παραθέσουμε κάποιες προτάσεις.
Έχουμε την άποψη ότι οι γύρω περιοχές θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν.
Ο Παρνασσός εμφανίζει ένα οικονομικό παθητικό, το οποίο όμως καλύπτει το κράτος από τα έσοδα που έχει από τους φόρους των επαγγελματιών από τις γύρω περιοχές.
Για να επιβιώσει το Χιονοδρομικό συνεπώς και οι γύρω περιοχές, θα πρέπει σύμφωνα με αυτά που διαπιστώσαμε, αλλά και αυτά που έχουν μελετήσει οι αρμόδιοι του Παρνασσού να  στοχεύει σε 3 βασικά ζητούμενα.

1.Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων ώστε να γίνει πιο ελκυστικό/ανταγωνιστικό να αυξήσει προσελεύσεις /έσοδα αφενός  και  αφετέρου να μειώσει έξοδα συντήρησης και ελέγχων για πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις.
2.Εναρμόνιση με το περιβάλλον = αειφόρο ανάπτυξη στην πράξη , ρεαλιστικό σχεδιασμό για ενέργεια, νερό, διαχείριση απορριμάτων.
 Σεβασμός στην φύση αλλά και σεβασμός στον άνθρωπο που κατοικεί σε αυτήν. Ας ακολουθήσουμε παραδείγματα άλλων χωρών με περισσότερη οικολογική συνείδηση όπως Ελβετία .
Ο φορέας διαχείρισης εθνικού δρυμού Παρνασσού μακάρι να είναι …..  παρών ως σύμβουλος με γόνιμες προτάσεις  , ελεγκτής,  διαχειριστής  της όλης κατάστασης του Παρνασσού 
3.Ανάπτυξη δωδεκάμηνων δραστηριοτήτων   βλ. π.χ Parnassos Mountain bike festival 09.2008. Απαραίτητη η συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες  με τα Παρνασσοχώρια  που πρέπει να βλέπουν το ΧΚΠ ως ενιαίο και αδιαίρετο  και όχι τοπικοκεντρικά.
Στην ενημέρωση που έγινε από τους υπεύθυνους των ΕΤΑ και του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στην Αμφίκλεια, στον Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού, αλλά και σε όλους τους φορείς των γύρω περιοχών αναφέρθηκαν ενδεικτικά τα παρακάτω : 

ΕΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΡΩΝ

2. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 


ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΕΜΑS

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5. ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

7. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

8. ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

9. ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

10. ΣΚΙ ΑΝΤΟΧΗΣ-ΧΙΟΝΟΡΑΚΕΤΕΣ-ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑ  ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ

11. VIA FERRATA

12. ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ – TOBOGGAN

13. ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

14. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ

Επειδή το τελευταίο διάστημα συνεχώς ακούμε για ανάπτυξη, ας ξεκινήσουμε επί τέλους κάποτε, η επαρχία δεν έχει και πολλές εναλλακτικές λύσεις .
Σουβαλιώτης

2 σχόλια:

  1. ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ, ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο, δεν λεω,το χιονοδρομικο και ακσυχρονισμος να γινει οι ιδιοι επισκεπτες θα ερχονται ,
    Στραφειτε και σε αλλες δραστηριοτητες βουνου
    ΤΩΡΑ !!!!!!!!
    Αλλωστε, ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ και τον επισκεπτονται χιλιαδες καθε χρονο !!!!!!!!!
    Αρμαγεδδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή