Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

Ξαφνικά πέφτουν οι τιμές στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας!



Με αφορμή το «κίνημα της πατάτας» ο διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είπε ότι ο Οργανισμός παρέχει τιμές φθηνότερες (χονδρικής) από αυτές που βρίσκουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές οι καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους σε συσκευασίες χονδρικής.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κεντρική Αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 500 επιχειρήσεις και 3- 4 συνεταιρισμοί.

Σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αδιάθετοι χώροι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να πουλάνε στην τιμή της επιλογής τους τα προϊόντα τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παραγωγών- πωλητών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους εμπόρους αλλά και σε σχέση με έξι μήνες πριν. Η πτώση των τιμών κατά 30% αποδίδεται από τον ίδιο από την πτώση της κατανάλωσης κατά αντίστοιχο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει αυξηθεί.

Σε ό,τι αφορά το κίνημα της πατάτας ο κ. Μόσχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Κίνημα Ανάγκης». Αφού, όπως σημείωσε, οι παραγωγοί προκειμένου να μην πετάξουν τις αδιάθετες ποσότητες αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτω του κόστους παραγωγής.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής στη Δράμα ανέρχεται στα 25 λεπτά το κιλό για την πατάτα. Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο ότι το κίνημα αυτό αν συνεχιστεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αρκετούς παραγωγούς να παρατήσουν τα χωράφια τους. Πάντως και ο κ. Μόσχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει η ανάγκη για μείωση των τιμών τη στιγμή που ο καταναλωτής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τιμές που υπάρχουν σήμερα. Για τον λόγο αυτόν ανέφερε ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των τιμών, οι παραγωγοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για δημιουργία προμηθευτικού συνεταιρισμού αγοράς λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και σπόρων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο το κόστος των λιπασμάτων προσεγγίζει το 30% του συνολικού κόστους.

newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου