Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

7 Δισεκατομμύρια για όπλα

Αγοράσαμε όπλα 7 δισ. ευρώ για «καλύτερους» όρους στα δάνεια    

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ έδωσε η Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών το 2010, με τη Γαλλία να έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος.


Αγοράσαμε όπλα 7 δισ. ευρώ για «καλύτερους» όρους στα δάνεια    
Οι ίδιες χώρες που επέβαλλαν στον ελληνικό λαό σκληρούς όρους λιτότητας σε αντάλλαγμα για το πρώτο πακέτο διάσωσης, έκλειναν την ίδια ώρα συμφωνίες εκατομμυρίων για όπλα.
Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο SIPRI, για το 2010 η Ελλάδα ξόδεψε συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε οπλικά συστήματα. Από αυτά 1,054 δισεκατομμύριο ευρώ πήγε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αντιπροσώπευε το 15% των συνολικών εισαγωγών.
Τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι πέντε ήταν οι βασικές χώρες –πωλητές όπλων στην Ελλάδα: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία.
Η Γαλλία έκανε πωλήσεις ύψους 876 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα το 2010, που κατανέμονται σε 793 εκατομμύρια για αεροσκάφη και 58 εκατομμύρια για βόμβες και πυραύλους. Η Ιταλία έλαβε 19 εκατομμύρια για όπλα πυροβολικού και 31 εκατομμύρια για αεροπορικό εξοπλισμό. Οι πωλήσεις της Γερμανίας αφορούσαν σε οχήματα ξηράς αξίας 24 εκατομμυρίων και της Ολλανδίας σε ηλεκτρονικά συστήματα, αξίας 52 εκατομμυρίων.
Όλες οι πλευρές έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε σύνδεση με τη συμφωνία για το πρώτο πακέτο διάσωσης και τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα. Ωστόσο, ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς, πως «Κανείς δεν είπε 'Αγοράστε τα όπλα μας, αλλιώς δεν έχεις σχέδιο διάσωσης'. Ωστόσο, υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου