Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ.
Ανεβαίνοντας από την Πολύδροσο σε 5 χιλ.συναντάμε την Άνω Σουβάλα.....

Στην «κεντρική» πλατεία του χωριού είναι η εκκλησία της Κυργιάς (Παναγία η Κυρά των Αγγέλων) πνιγμένη στο πράσινο και στα νερά.Λίγο πιο κάτω η εκκλησούλα της Αγίας Βαρβάρας . Δίπλα στην ομώνυμη πηγή, μια πιθαμή γης ανάμεσα στα γάργαρα νερά που αναβλύζουν και κατηφορίζουν κελαρίζοντας. Λίγο πιο χαμηλά είναι η παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Και λίγο πιο έξω από το χωριό πάνω στο λόφο αγναντεύοντας τον κάμπο, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.Στη δυτική πλευρά του χωριού είναι η χαράδρα του Ξεριά που μέσα της κυλάει ορμητικός (το Χειμώνα και την Άνοιξη) ο χείμαρρος του Ξεριά σχηματίζοντας μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χαράδρας βρίσκεται η σπηλιά της «Κοντύλος» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Ανεβαίνοντας προς την κορυφή του Παρνασσού, νοτιοανατολικά της Άνω Σουβάλας συναντάμε της πηγές της Ζέλης σε υψόμετρο 1.200 μέτρα , και στα 1.400 τα Καρκαβέλια.
 Ο δρόμος μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού παραμένει ανοικτός όλο το χρόνο             ( η απόσταση για τις πίστες είναι πολύ πιο μικρή απ΄ ότι από την Αράχωβα). Χειμώνα καλοκαίρι αποτελεί έναν πολύ θελκτικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές ενός βουνού καταπράσινου, με τα νερά να το διασχίζουν από παντού μέσα σε χαντάκια, να αναβλύζουν από πηγές και βρύσες, χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν σε μποτιλιάρισμα από 4Χ4.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου κάθε έτους. Βρίσκεται ανάμεσα στις δύο υψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, στις θέσεις Φτερόλακκα και Κελάρια και σε υψόμετρο 1.600 - 2.350 μέτρα. Η κατασκευή στη θέση Φτερόλακκα ολοκληρώθηκε το 1976 ενώ η αντίστοιχη στη θέση Κελάρια το 1981. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες χιονοδρόμους, ενώ ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι η θέση του στην κεντρική Ελλάδα, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Λαμία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου